Taxele care cresc din 2023. Ce au ascuns guvernanţii în bugetul pentru anul viitor

taxe

foto realitatea.net

Lista taxelor care cresc de anul viitor, din 2023, apare în Monitorul oficial. Printre aceste taxe, din care de unele se ştia, apare şi taxa pe soare, deşi ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne asigura recent că ea nu va fi aplicată.

Totuşi, taxa apare în Monitorul oficial, astfel că a intrat deja în vigoare, şi nu este singura taxă. Iată, mai jos, lista taxelor care apar în bugetul pe anul 2023.

Ce TVA-uri cresc de la 1 ianuarie 2023

Potrivit USR, prin noua OUG, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanță.

Exit mobile version