Situațiile în care pensionarii trebuie să depună declarație unică

Pensionarii-declarația-unică

foto impact.ro

Pensionarii români nu sunt scutiți de la depunerea declarației unice și de la plata dărilor fiscale. Atâta timp cât nu există o excepție clară în legislația fiscală, declarația unică trebuie depusă de către toți cei care obțin venituri dintre cele vizate prin acest formular. Astfel, pentru că în cazul pensionarilor nu există o scutire de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale, ei trebuie, în anumite situații, să depună la Fisc acest document – obțin, de pildă, venituri din chirii.

Cu toate că nu datorează contribuția la pensii, cei retrași din activitate pot fi obligați să plătească contribuția la sănătate, iar plata impozitului e obligatorie întotdeauna.

Pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai

Pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai, dacă au obținut venituri, pe lângă pensie, din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), chirie, activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații, potrivit avocatnet.ro.

Impozitul datorat pentru astfel de venituri este de 10%, însă baza la care se aplică acest impozit diferă.

Nu toți pensionarii cu venituri vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor. Contribuțiile la sănătate trebuie plătite numai dacă veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

Cum trebuie depusă declarația unică

Documentul, alături de toate anexele completate de contribuabil, trebuie depus în felul următor:

Exit mobile version