Sistemul de pensii se schimbă radical! Aceste pensii vor fi recalculate complet

recalcularea-pensiilor

foto impact.ro

Senatul a aprobat un proiect care prevedea modificarea sistemului unitar de pensii, motiv pentru care recalcularea pensiilor ar putea ține cont de încă un detaliu important. Pentru a putea fi aplicat, proiectul are nevoie de undă verde de la Camera Deputaților.

Violeta Alexandru a inițiat un proiect legislativ care prevede ca recalcularea pensiilor să se facă ținând cont și de sporurile pentru care s-au plătit contribuții. Proiectul deja a fost aprobat de Senat, însă pentru a se aplica este nevoie ca acesta să treacă de Camera Deputaților.

Proiectul prevede ca toate sporurile să fie luate în considerare în calculul pensiei

Art.165.- (1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Venitul total lunar realizat brut sau net, după caz, prevăzut la alin.(l), se dovedeşte prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr.487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Proiectul depus de Violeta Alexandru în Camera Deputaților arată că: în situaţiile prevăzute la alin.(l) în care, pentru o anumită perioadă care constituie sagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, salariile prevăzute la alin.(l) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

Alte prevederi ale actului normativ

Senatul a adoptat o formă care prevede ca pensia de urmaș să poată fi acordată soțului supravieţuitor şi în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puţin 1 an, în timp ce, în prezent, legea prevede cel puţin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei.

Dacă o persoană a lucrat pentru o perioadă în condiții de muncă deosebite, atunci proiectul prevede ca pentru acestea să se ia în considerare nu doar anul complet, ci și restul lunilor. De exemplu, dacă o persoană a lucrat în grupa I de muncă pentru o perioadă de un an și 7 luni, atunci se vor lua în considerare și lunile care depășesc anul complet.

Exit mobile version