Se dau două pensii pe lună! Cine sunt românii care vor beneficia

Pensii-2022

foto playtech.ro

Vești bune pentru foarte mulți români care au lucrat în ultimii ani și în afara țării. Aceștia pot primi lunar două pensii. Una de stat, din România, și alta din țara în care au lucrat, în special cele din Uniunea Europeană, cum ar fi Italia, Spania sau Germania.

Mai jos puteți afla mai multe informații despre pensia comunitară pentru românii din Italia, insă informațiile oferite de Ambasada României se aplică și pentru alte țări europene.

La Torino a avut loc o sesiune de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia, în care s-a vorbit și despre pensia comunitară și modul în care aceasta se obține.

Vârsta de pensionare, diferită în Italia față de România

Andrei Sfîrloagă, consilier diplomatic, atașat pe probleme de muncă și sociale la Ambasada României la Roma, a oferit detalii privind obținerii pensiei comunitare de către românii care au perioade lucrate atât în România, cât și în Italia.

Vorbind despre vârsta de pensionare, Andrei Sfîrloagă a precizat că pensia comunitară se obține practic în două etape, conform condițiilor din cele două state.

„Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile”,

a declarat Andrei Sfîrloagă.

În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, iar în Italia, pentru toți cetățenii, indiferent de gen, este de 67 de ani. De asemenea, și stagiul minim de cotizare diferă, în România este de 15 ani, pe când în Italia sunt necesari 20 de ani vechime.

Exit mobile version