Scandal uriaş pe legea pensiilor! Dezvăluirile care lovesc milioane de români

pensii

foto playtech.ro

Contribuția la Pilonul II de pensii va crește cu un procent, începând cu anul 2024. Măsura este prevăzută în angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și a fost introdusă într-un proiect de ordonanță de urgență. Dar sindicatele afiliate Cartel Alfa atrag atenţia că majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private este în detrimentul pensiilor publice.

Proiectul de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere la Ministerul Muncii prevede o creștere a contribuției la fondul de pensii din Pilonul II. Cota de contribuție va crește cu un procent, de la 3,75% cât este în prezent, la 4,75%. Măsura urmează să intre în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 2024.

CNS Cartel ALFA atrage atenţia asupra unor aspecte extrem de importante

Legea pilonului II prevedea o contribuţie de 6 puncte procentuale

Acest nivel de contribuţie a fost stabilit după analize detaliate, care au avut în vedere două aspecte principale:

Cele 6 puncte procentuale corespundeau atunci unei contribuţii pentru pensie de 35% (cumulat angajat şi angajator). Acum, după transferul taxelor, la o contribuţie la pensie de 25% (doar angajat), echivalentul celor 6 pct. ar fi 4%. Nu 4.75%, cât prevede proiectul de lege.

Guvernul jonglează cu procentele, stabilindu-le arbitrar, singura preocupare părând să fie direcţionarea către fondurile private sume cât mai mari, cu prioritate.

Cartel Alfa precizează că Legea pilonului II prevedea o contribuţie de 6 puncte procentuale, astfel încât suma rămasă în fondul public de pensii (pilonul I), după direcţionarea unui procent către fondul privat de pensii, să permită buna funcţionare a pilonului I, dar și ca procentul direcţionat către pilonul II să garanteze un anumit nivel al viitoarei pensii private, adăugând cel puţin un sfert din valoarea pensiei generate de pilonul I.

Exit mobile version