Scade vârsta de pensionare! S-a dat lege în Parlament. Românii vizaţi de această hotărâre

pensii

foto capital.ro

Miercuri, 2 martie 2022, s-a votat în Parlament scăderea vârstei de pensionare pentru angajații din sistemul energetic și minerit. Este categoria celor care îţi desfășoară  activitatea în condiţii de muncă speciale, stabilindu-se astfel condițiile de pensionare pentru persoanele care au aceste activităţi.

Proiectul de lege completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Reducerea vârstei standard de pensionare este pentru cei care au cotizat până la data de 1 aprilie 20221

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”,

se arată în proiectul de lege.

De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge spre promulgare.

Exit mobile version