Românii care pot ieşi mai devreme la pensie! Anunţul care vizează milioane de oameni. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

pensie

foto razvanpascu.ro

Sunt câteva condiții ce trebuie îndeplinite de românii care vor să se pensioneze înaintea atingerii vârstei limită. Pentru asta, în primul rând, este necesar ca stagiul complet de cotizare să fie depășit cu 8 ani.

Angajații din România pot să iasă la pensie cu cel mult cinci ani mai devreme de atingerea vârstei limită. Există o condiție esențială, care spune că asiguratul trebuie să depășească stagiul complet de cotizare cu cel puțin 8 ani, adică să muncească cel puțin 43 de ani.

Cum se stabilește stagiul de cotizare

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care asiguratul:

Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu niciun fel de venituri de natură profesională. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții cu cele ale pensiei pentru limită de vârstă.

Stabilirea pensiei anticipate parţiale:

Pensia anticipată parțială se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, după caz. (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia (persoanei îndreptățite la acordarea pensiei), începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, se menționează pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

Exit mobile version