România va avea primul mini-reactor din Uniunea Europeană

centrala-cernavoda

Foto: Nuclearelectrica

Construcția primei centrale cu tehnologie SMR în România va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici, a declarat la Digi24 directorul Nuclearelectrica Cosmin Ghiță.

Cosmin Ghiță a explicat ce presupune această tehnologie, cu ce este diferită față de ce avem acum la Cernavodă și de ce este mai simplu de utilizat.

În România va fi construită o centrală nucleară cu tehnologie americană de ultimă oră. Va funcționa cu reactoare modulare mici, un concept nou, care a primit aprobare abia anul trecut.

Primul reactor funcțional ar putea fi gata la noi în țară în 2028

Primul reactor funcțional de acest tip din lume ar putea fi gata la noi în țară, în 2028. Acordul pentru construirea acestuia a fost încheiat ieri, la summitul pentru climă de la Glasgow, unde președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentatul special al președintelui SUA.

Această tehnologie, care e inovatoare, va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici.

„Putem face echilibrarea sistemului energetic mult mai simplu și mai curat și să putem să aducem centrale nucleare și în alte zone ale țării, unde avem acum centrale pe baza de cărbune, care ar putea să iasă din uz. Se vor aduce beneficii și prin locuri de muncă și prin menținerea echilibrării sistemului energetic așa cum a fost proiectat. Este o soluție novatoare, întreaga lume se uită. Semnalul pentru SMR-uri e foarte clar.”

a declarat directorul Nuclearelectrica Cosmin Ghiță.

Reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat intenţia României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) cu tehnologie amercană.

Este „un pas vizionar” al României, care va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa, arată un comunicat al Departamentul de stat al SUA.

Exit mobile version