Preţul gazelor nu va fi singura problemă în iarna care vine, ci mai degrabă lipsa lor

gaze-naturale

gaze-naturale

Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă vești și mai îngrijorătoare pentru perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Deficitul între cerere și ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%.

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (31 august 2021) se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecție este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 miliarde de mc (respectiv 65%) (anul trecut în această perioadă în depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%).

Conform datelor prezentate pe site ul TRANSGAZ, la vârf de consum în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 milioane de mc/zi), mergând până la 797 GWH/zi (76 milioane de mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute și perioade lungi de timp.

În urma unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă scoate în evidență că în luna februarie 2022, nevoia de import poate atinge un nivel de cca. 39 milioane de mc/zi.

În situaţia în care se întrunesc condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii tehnice maxime, în speranţa că pot fi identificate sursele de gaze necesare (gazele nefiind contractate, se vor achiziţiona în funcţie de disponibilităţile existente şi la preţuri SPOT foarte mari) asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limită, probabil cu importante dezechilibre orare sau chiar cu probleme în alimentarea cu gaze a anumitor zone din ţară.

Exit mobile version