Pensionarii vor primi bani pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale. Cum se acordă acest sprijin

bani

foto oradesibiu.ro

Anunţul a fost făcut sâmbătă, 26 noiembrie, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care a transmis că decizia a fost luată după ce preţul final pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 600% la energia electrică şi cu peste 535% la gazele naturale.

În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an, precizează ministerul, într-un comunicat de presă.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanţeze şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe întregul an 2023. Măsurile sunt propuse în cadrul a două proiecte de ordonanţă de urgenţă, publicate în consultare pe site-ul MIPE.

Cum se acordă sprijinul și cine sunt beneficiarii

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel:

Beneficiarii acestor ajutoare vor fi:

Pe de altă parte, persoanele care au un venit care depășește 2.001 lei, nu vor beneficia de ajutor, în ciuda faptului că sunt la fel de afectate de scumpirile uriașe din ultima perioadă. 

Cum va funcționa cardul de energie

„Am gândit acest mecanism prin Poșta Română, pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem cele două tranșe, 700 de lei, de două ori pe an. Și aici avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe din octombrie-noiembrie și continuă până în luna martie-aprilie”

„Acest card de energie nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poștal. Banii se virează de către MIPE în conturile de la Poșta Română și de acolo poșta încarcă aceste sume în conturi de mandat poștal”

„La poștă te prezinți cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care dorești să le achiți și, prin poștă, flexibilizăm posibilitatea de a deconta consumurile energetice”,

a precizat Marcel Boloș, la Antena 3 CNN.

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru:

Exit mobile version