PENSII 2022. Veste proastă pentru pensionarii cu venituri mici

pensii

foto cursdeguvernare.ro

Majorarea pensiilor mai mici este neconstituțională. Ministrul Muncii, Marius Budăi, face precizări cu privire la majorarea punctului de pensie, PNRR, schimbarea vârstei de pensionare.

Marius Budăi a anunțat că au fost evaluate peste 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare. Oficialul a ținut să facă și unele precizări cu privire la majorarea pensiilor mici, susținând că o astfel de discuție este neconstituțională.

Autoritățile vorbesc despre majorarea punctului de pensie pentru toată lumea, nu pe categorii. Totuși, există sprijin pentru pensionarii cu venituri mai mici, aceștia beneficiind de voucherele de 50 de euro pe care autoritățile încep să le emită începând cu 1 iunie.

„Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie”

„Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”,

a menţionat Marius Budăi pentru Romania TV

O nouă formulă de calcul pentru pensii în 2022

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că nu va introduce categorii noi, iar Parlamentul trebuie să adopte această lege până în trimestrul patru din 2022, potrivit graficului.

Va fi o formulă nouă de calcul, va fi modificată vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare. În primul rând va exista o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată.

Parametrii formulei vor fi corelați cu un procent din PIB (9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). Apoi, creșterile ad-hoc ale nivelurilor pensiilor nu vor fi admise. Indexarea pensiilor va fi în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

Noua lege a pensiilor ar urma să vină și cu o nouă formulă de calcul, bazată pe numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să țină cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite, fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia.

Stagiul complet de cotizare nu va mai fi utilizat în noua formulă de calcul. Acesta va avea un rol determinant doar în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei și nu se va utiliza împărțirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare.

Referitor la vârsta de pensionare, aceasta se va egaliza pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035.

Exit mobile version