Pensii 2022. Lovitură de la Guvern. Măsura adoptată, considerată discriminatorie

pensii-romania

foto playtech.ro

Guverul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă ce prevede acordarea unui ajutor de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei/lună. Deși unii aplaudă măsura luată de Executiv, unele voci spun că aceasta nu ar fi deloc echitabilă. Ce spun pensionarii.

Cu toate acestea, unii pensionari spun că această măsură nu este şi una echitabilă. De exemplu, bătrâni care încasează o pensie de puţin peste 2.000 de lei, nu vor beneficia de acest sprijin. De aceea, unii români sunt de părere că această măsură ar putea fi una discriminatorie.

Pensionarii mai spun că, la pensiile care depăşesc puţin peste 1.000 de lei, suma acordată este infimă, în comparație cu preţurile mari şi facturile pe care le au lunar de plătit.

Potrivit proiectului, măsura se aplică pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul militar şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Milioane de pensionari vor beneficia de ajutor

Potrivit ministrului Muncii cei 700 de lei ar urma să ajungă la pensionari în luna iulie, atunci când primesc pensia.

„Am adoptat, astăzi, Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de 700 de lei pensionarilor din sistemul public şi militar care au venituri mai mici de 2.000 lei/lună. Măsura face parte din Pachetul Sprijin pentru România, care mai prevede, printre altele, şi acordarea de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an, persoanelor cu venituri mici”,

a scris Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat la rândul său că numărul persoanelor care vor beneficia de noul ajutor de la stat este de 3,3 milioane de pensionari.

Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie

Lista localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizaţi, a fost extinsă în această lună, cu noi localităţi după intratea în vigoare a Legii nr. 161/2022.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 161/2022 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 527 din 27 mai 2022 şi care a intrat deja în vigoare.

Persoanele care au locuit în aceste localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Exit mobile version