Pensii 2022, formula de calcul a pensiei. Verifică dacă şi cum îţi creşte pensia

bani-pensii

foto bugetul.ro

Exemplu de calcul pornind de la stagiul de cotizare realizat și numărul de puncte. Cum se calculează suma primită și de ce depinde câţi bani vor primi pensionarii. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre stadiul proiectului de recalculare a pensiilor.

„Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării. Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică”

„S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ”,

a explicat, Daniel Baciu.

Cum ar trebui să crească pensiile după recalculare

Potrivit lui Daniel Baciu, românii care au acelaşi stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeaşi pensie, iar „cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare”.

”Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent”

„Acestea sunt neechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie cu unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare.

Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie. Adică la aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”,

a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice la Antena 3.

Cum se calculează pensia

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”,

a explict șeful Casei de Pensii.
Exit mobile version