Mii de români vor rămâne fără pensii?! Legea care îi poate condamna la sărăcie. Codul Muncii nu are prevederi clare

pensii

foto zdg.md

Angajații fostelor întreprinderi de stat, riscă să primească o pensie mai mică decât cea la care ar avea dreptul. Aceasta deoarece nu există reglementări foarte clare pentru reconstituirea vechimii în muncă.

Mai mulți angajați ai fostelor întreprinderi de stat, privatizate după 1990, riscă să rămână fără pensiile la care ar avea dreptul. Există mai multe probleme legate de reconstituirea pentru perioada de vechime în muncă a foștilor salariați care acum sunt pensionari.

Pe de-o parte, sunt foarte multe firme ale căror arhive au fost pierdute sau distruse, după privatizare sau chiar lichidare. Or, în lipsa documntelor de personal, este foarte dificil ca un fost salariat să-și poată reconstitui perioada pe care a lucrat-o.

Pentru a remedia cât de cât situația, unele instanțe obligă companiile să reconstituie vechimea în muncă pe baza unor documente contabile. Or, acest lucru nu este totdeauna în regulă deoarece actele contabile nu reflectă întotdeauna veniturile obținute de persoanele în cauză.

Ce spune Codul Muncii despre refacerea vechimii

În acest context trebuie spus că nici Codul muncii nu este foarte clar, situațiile fiind prevăzute în articolul 279.

(1) Vechimea în muncă stabilită până la dată de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

(2) După dată abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea în muncă stabilită până la dată de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanța judecătorească competență să soluționeze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existența raporturilor de muncă.

Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluționa potrivit dispozițiilor acestui act normativ.

(3) Angajatorii care păstrează și completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eșalonat, până la dată de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predareprimire.

(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce dețin carnetele de muncă ale salariaților le vor elibera până la dată prevăzută la alin. (3), în condițiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei și protecției sociale.

(5) Anunțul privind pierderea carnetelor de muncă emise în temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

Exit mobile version