Marcel Ciolacu, anunț despre creșterea pensiilor

Marcel-Ciolacu-pensii

foto cancan.ro

Marcel Ciolacu a afirmat marți, 20 septembrie, că este posibil să meargă împreună cu premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, la Bruxelles, pentru a discuta majorarea pensiilor cu oficialii de la Comisia Europeană. Este vorba despre cheltuielile din PIB cu pensiile, care, potrivit PNRR, nu trebuie să depăşească 9,4%.

„Nu pot să accept ca România să fie singura ţară din Europa cu un procent prins până în 2070,” a spus Marcel Ciolacu, preşedintele PSD,care a dat asigurări că împreună cu premierul va înainta discuții la Bruxelles pentru a ajunge la ceva pozitiv pentru pensionarii din România.

Ciolacu: „Eu menţin măsurile anunţate de PSD”

Întrebat despre majorarea pensiilor cu 10% și a salariului minim brut la 3.000 de lei, măsuri susținute de PSD, Ciolacu a răspuns: „Pentru prima oară în politica românească începem aceste discuţii. Eu menţin măsurile anunţate de PSD”.

România avea în decembrie 2021 o cheltuială cu pensiile de aproximativ 8% din PIB. La începutul acestui an, PNL a transmis că majorarea pensiilor, făcută la 1 ianuarie 2022, va duce la cheltuieli de 9,4% din PIB, adică exact pragul agreat cu Comisia Europeană, care nu trebuie depășit.

PSD a reacționat și a cerut mărirea plafonului negociat de fosta guvernare.

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, spunea recent că „pentru a rezolva inechitățile” s-a făcut un calcul din care a reieșit că este necesar un procent de 11,7% din PIB. Acum, media europeană este de 13%.

În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.

Exit mobile version