Lovitură dură pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou

robor-bnr

foto playtech.ro

Milioane de români primesc încă o lovitură. În mai puțin de două săptămâni, Banca Națională ar putea să vină cu o nouă majorare la dobânda cheie. Asta înseamnă că ratele la bănci vor crește și mai mult.

Până pe 10 mai, BNR ar putea să majoreze din nou dobânda cheie. Specialiștii spun că indicele ROBOR va ajunge la 6% până la sfârșitul acestei veri. Iar românii care au credite dependente de acest indice vor plăti rate mult mai mari.

Și indicele IRCC, care înlocuiește în prezent ROBOR, este în creștere și asta le dă planul peste cap românilor care vor să își cumpere o locuință în acest moment. 

Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.

ROBOR la 3 luni

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 4,88%, valoare în creștere față de cea înregistrată în ziua precedentă, când a afișat o cotație de 4,79%.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 6%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creșterea este de 61,5%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR, scrie Mediafax

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5% de la 4,95% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,07% în creștere de la 5,04% în ziua anterioară.

Exit mobile version