Legea Pensiilor se schimbă de la 1 septembrie 2024. Apar o mulțime de modificări semnificative

daniel-baciu-pensii (1)

foto dailybusiness.ro

Legea Pensiilor se schimbă de la 1 septembrie 2024. În același timp, apar o mulțime de modificări semnificative în ceea ce privește acordarea acestora.

În ultima vreme au apărut o mulțime de discuții cu privire la perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie, notează antena3 CNN.

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Perioada care nu va mai fi asimilată stagiului de cotizare

O mare schimbare va fi însă și în ceea ce privește perioadele asimilate stagiului de cotizare. De exemplu, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată. 

Cel mai probabil, motivul ar putea fi faptul că noua lege a pensiilor le oferă posibilitatea celor a căror capacitate de muncă nu a fost integral afectată, să presteze activități – adică să obțină, pe lângă pensia de invaliditate, niște venituri pentru care e foarte posibil ca legea fiscală să oblige la plata contribuției la pensii. 

Pe viitor, cei cu pensie de invaliditate ar putea să ajungă să plătească contribuții pentru celelalte venituri obținute, ceea ce face incompatibilă considerarea ca perioadă asimilată, adică necontributivă, scrie avocatnet.ro.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza fie a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii, fie a altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca, potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare toamna asta. 

Legea pensiilor se schimbă de la 1 septembrie

Până acum, perioadele asimilate, printre care se regăsea și perioada în care cineva a beneficiat de pensia de invaliditate, erau considerate perioade pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Conform legii actuale, perioadele asimilate erau acele perioade necontributive, dar pe care legiuitorul le considera asimilate stagiului de cotizare pentru pensie. 

La nivel de definiție, noua lege stabilește că perioadele asimilate sunt tot niște perioade necontributive de care se ține cont la pensie: „perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”.

„Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (…), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”,

prevede noua lege.

În noua lege a pensiilor, o perioadă era considerată asimilată stagiului de cotizare atâta timp cât rămânea necontributivă, însă beneficiarul pensiei de invaliditate va putea, în măsura capacității sale de muncă, conform noii legi, să mai presteze totuși activitate, adică să contribuie cu ceva la pensie.

Ce trebuie să facă românii pentru a avea pensii majorate

Casa Națională de Pensii vine cu un anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri și care vor să aibă venituri majorate.

Românii care, de-a lungul activității în câmpul de muncă, au primit sporuri, prime sau alte bonusuri, au o serie de sarcini de efectuat dacă vor să aibă pensii mai mari după recalculare.

Din păcate, nu toți românii vor beneficia de o recalculare automată a pensiilor făcută de stat. O parte dintre conaționalii noștri vor avea o serie de drumuri de făcut pentru a avea venituri lunare majorate.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) spune că pensionarii care, în timpul activității, au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime și alte bonusuri, trebuie să facă dovada cu o adeverință de la fostul loc de muncă.

Legea pensiilor – Toate documentele pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale

Și veniturile celor aflați în aceste categorii sunt recalculate și, după caz, majorate. Acest proces se va întâmpla doar după ce oamenii vor face rost de dovezi. Acestea trebuie să vină de la firme care şi-au schimbat, în unele cazuri, numele, adresa ori chiar s-au desființat.

Toate documentele legate de sporuri, prime sau alte bonusuri pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. Aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an, anunță Observator News.

”Vorbim de sporurile înainte de 1 aprilie 2001 care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă. Din 2001 există un singur salariu brut în care sunt incluse toate sporurile, avem acea baza de date complet digitalizată”,

explică Daniel Baciu, președintele CNPP.

Conform legii, pensionarii aflați în aceste siatuații pot să aducă adeverinţele la Casele judeţene de pensii de la 1 septembrie 2024. Ulterior, după analizarea documentelor, veniturile lor vor fi recalculate.

Exit mobile version