Legea pensiilor modificată: Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Beneficiile se aplică și persoanelor deja pensionate

pensionari-2024

foto playtech.ro

Românii au primit o veste bună, după ce s-a stabilit oficial cine sunt persoanele care pot ieși mai devreme la pensie. Legea pensiilor a fost modificată și promulgată de către președintele Klaus Iohannis, intrând deja în vigoare în urma publicării în Monitorul Oficial. O categorie de români va beneficia începând de acum de această nouă măsură.

Klaus Iohannis a promulgat în urmă cu câteva zile modificările la legea pensiilor, prin care sunt stabilite categoriile de români care pot ieși mai devreme la pensie începând de anul acesta. Potrivit modificărilor aduse Legii 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, românii care au lucrat în industria producției de energie electrică si extracției cărbunelui vor putea ieși la pensie mai devreme.

Actul normativ aduce beneficii salariaților din grupa I și/sau a II-a de muncă, care au activat în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv în unitățile de extracție a cărbunelui.

Legea 74/2022, ce a intrat în vigoare, și care completează Legea 263/ 2010, recunoaște grupele de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Beneficiile se aplică și persoanelor deja pensionate

Prevederile noului act normativ se aplică, la cerere, și persoanelor care beneficiază deja de pensie. Acestea vor primi veniturile lunare recalculate începând cu luna următoare celei în care au depus solicitarea.

Dacă după recalculare cuantumul pensiei va fi mai mic decât cel inițial, se va păstra suma mai avantajoasă.

În iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale.

Exit mobile version