Legea offshore a fost adoptată de Parlament. Proiectul merge spre promulgare

legea-offshore

foto economedia.ro

Proiectul legii offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor de la Marea Neagră, a fost aprobat miercuri în Camera Deputaților. Mai este nevoie acum doar de promulgare și publicare în Monitorul Oficial ca legea să intre în vigoare.

Proiectul a fost votat de deputați cu 248 de voturi pentru şi 34 contra. Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Dezbaterile în plenul Camerei Deputaților pe legea offshore au fost marcate din nou de un schimb de replici nepotrivite între liderul AUR, George Simion și ministrul Economiei, Virgil Popescu.

George Simion l-a numit din nou pe Popescu „ministru-hoţ”. „Paşol na turbinca, Iuri!”, i-a replicat Popescu, parafrazând povestirea Ivan Turbincă a lui Ion Creangă.

După votul din plen, Marcel Ciolacu a spus că țara noastră a intrat în linie dreaptă pentru independența energetică. Statul va încasa 60% din taxe directe și indirecte, iar „România va deveni un jucător regional important, restul, cu tot respectul, e cancan”, a precizat el.

200 de miliarde de metri cubi de gaze, în Marea Neagră

În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi.

În România se extrag aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori. Dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, atunci România va produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual.

În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.


Exit mobile version