INS: În România rata șomajului a ajuns la 5.2%

Ajutor de șomaj - Sursa foto: inquamphotos.com / Octav Ganea

Ajutor de șomaj - Sursa foto: inquamphotos.com / Octav Ganea

Rata şomajului în luna iunie 2021 a scăzut cu 0,3 puncte procentuale față de cea înregistrată în mai, ajungând la 5,2%, a anunțat azi Institutul Național de Statistică.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2021 a fost de 425.000 de persoane, în scădere față de luna precedentă. Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Estimările analiștilor nu arată bine: pe lângă șomerii pe care îi avem deja, sunt 60.000 de firme, în pericol de insolvență. Asta înseamnă că în jur de jumătate de milion de angajați de la noi ar putea îngroșa rândurile șomerilor, conform datelor publicate de Sierra Quadrant, o firmă de consultanță.

Ajutor de șomaj 2021

Potrivit Legii nr. 76/2002, „șomer” este oricine care nu are loc de muncă și nu câștigă bani. Atenție: se încadrează aici și persoanele „care au venituri provenite din activități autorizate legal, dar care sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), care, în prezent, are valoarea de 500 de lei”, conform avocatnet.ro.

Nu este, însă, de ajuns să rămâi fără loc de muncă pentru a primi ajutorul de șomaj. Acordarea acestuia depinde și de motivele din cauza cărora ai încetat raporturile de muncă. Legea nr. 76/2002 mai stipulează că „pot fi considerați șomeri și pot cere indemnizația de șomaj și absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la terminarea școlii, chiar dacă nu au un stagiu de cotizare minim”.

Exit mobile version