Guvernul va introduce o compensare a prețului la carburanți. Când ar intra în vigoare această măsură

carburanti-benzina-motorina

foto playtech.ro

Guvernul ar trebui să anunțe astăzi măsurile hotărâte în criza carburanților. Și nu este vorba nici de plafonare, nici de tăierea taxelor. Potrivit unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o compensare la pompă pentru o perioadă de trei luni.

Prețul carburanților nu va mai crește după anunțarea și aplicarea acestei măsuri iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată de anul acesta.

Mecanismul de compensare, anunțat la o întâlnire cu o parte a presei, va fi instituit de la 1 iulie, pentru trei luni, dar mecanismul clar ar urma să fie anunțat astăzi.

Prețurile ar putea scădea cu un leu pe litru

Din ce se știe până acum, Guvernul se gândește la o compensare care ar conduce la o scădere a prețurilor de un leu pe litru, dar, pentru că nu are suficienți bani la buget, s-ar dori ca o parte din compensare să fie suportată de companiile petroliere și o parte de stat.

Statul ar urma să acorde o reducere de 50 de bani, iar companiile petroliere 50 de bani. În luna septembrie se va decide dacă sistemul va fi prelungit.

Până și parlamentarii au ajuns să se plângă de prețurile uriașe ale carburanților. Un litru de motorină a ajuns acum să coste 9,3 lei iar unul de benzină 8,7 lei. Față de acum 30 de zile, motorina s-a scumpit cu 4,6% iar benzină cu 6,1%.  

Numai în acest an statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei. 

Exit mobile version