Guvernul anunţă în mod oficial criza economică. Ce îşi mai permit pensionarii

criza-economica

foto capital.ro

Guvernul anunţă o criză economică de proporţii printr-un raport oficial. Românii nu vor mai avea bani să cumpere prea multe bunuri. Până la finalul anului, consumul va avea o frână extrem de puternică. În raport se arată negru pe alb că cei care au avut parte de măriri de salarii sau pensii au rămas în buzunar cu 0 lei în plus din cauza inflaţiei care a mâncat orice creştere.

Anul trecut consumul populaţiei a crescut cu 6% faţă de anul 2020, anul izbucnirii pandemiei. Românii nu mai au bani să îşi cumpere aceleaşi bunuri şi servicii pe care le-au cumpărat anul trecut şi care astăzi sunt mai scumpe.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu, acesta va fi în 2022 de 3.822 de lei, cu 10,8% mai mare faţă de anul trecut, însă dacă ne uităm la câştigul salarial real, creşterea este de doar 0,7%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, un euro va fi echivalentul a 4,97 lei până la finalul anului, iar în 2023, leul se va deprecia pentru că un euro va ajunge la 5 lei.

Criză economică – 10 sfaturi utile

Mulți analiști politici și economici anunțau „Marea criză economică 2020”, desigur cauzată de coronavirus. Dar se pare că guvernele țărilor civilizate au reușit să țină destul de bine în frâu fenomenul.

Maximizează-ți economiile în lichidități – Conturile în numerar te vor ajuta cel mai mult în cazul în care se întâmplă să fii într-o criză financiară.

Mare grijă cum gestionezi investițiile de capital! – Nu investi în stocuri sau acțiuni până când nu ești convins că ai acumulat suficient de multe lichidități în conturi, pentru mai multe luni de eventuală criză economică.

Fă-ți un buget și ține-te de el – Întocmit corect, bugetul ne va ajuta să ne dăm seama dacă trăim sub nivelul veniturilor sau dacă nu cumva cheltuim mai mult decât producem, fără ca măcar să ne dăm seama.

Pregătește-te să îți minimizezi facturile lunare – Chiar dacă poate nu este neapărat cazul să o faci de pe acum (cu toate că nu ar strica, nu-i așa?), pregătește-te ca în eventualitatea unei crize economice să reduci cât de mult vei putea facturile lunare.

Achită-ți la timp toate facturile – Absolut orice obligație trebuie achitată în timp util. În caz contrar, riști ca la sumele deja existente să se adauge altele, sub forma unor taxe sau comisioane penalizatoare.

Folosește-te de toate opțiunile pentru a reduce costurile – Ar fi indicat ca mereu să încerci să îți reduci cheltuielile. Și nu doar atunci când vine marea criză economică în România, ci oricând.

Achită-ți toate creditele – Dacă ai un card de cumpărături deschis sau credite în derulare, sfatul nostru ar fi să încerci să le achiți cât de repede poți.

Încearcă să îți modifici creditele într-o criză financiară – Atunci când nu poți să îți achiți anticipat creditele existente, să mergi și să soliciți o recalculare a datoriilor sau o refinanțare credit.

Găsește alte surse de venit – Absolut orice persoană poate găsi activități alternative job-ului zilnic, cu ajutorul cărora să își suplimenteze veniturile lunare.

Economisește cât poți de mult – Dar de ce să nu punem bani deoparte de la o lună la alta, chiar și atunci când nu ne temem în legătură cu ce s-ar putea întâmpla peste câteva luni?

Fă-ți cât mai multe relații și conexiuni – Tocmai de aceea credem că ar fi ideal ca orice persoană să aibă cât mai multe relații și cunoștințe. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Exit mobile version