Economia europeană a revenit pe creștere în trimestrul al doilea

Economia Europeana - Foto: ec.europa.eu

Foto: ec.europa.eu

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a repercutat asupra pieţei muncii, în condiţiile în care blocul comunitar şi-a revenit din recesiunea provocată de pandemia de COVID-19, arată datele preliminare publicate vineri de Eurostat, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Conform acestor date, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru şi cu 13,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5% de la un trimestru la altul şi unul de 13,2% în ritm anual. Comparativ, în primele trei luni ale acestui an, PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 0,3%, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni din 2020.

Economia europeană: creștere cu 1.9% comparativ cu primul trimestru

Pentru întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru şi cu 13,2% în ritm anual. În primele trei luni ale acestui an, PIB-ul UE a înregistrat o scădere de 0,1%, după o contracţie de 0,4% în ultimele trei luni din 2020.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date cu privire la trimestrul al doilea al acestui an, Portugalia (4,9%), Austria (4,3%) şi Letonia (3,7%) au înregistrat cele mai mari creşteri comparativ cu trimestrul precedent. În ritm anual, toate ţările pentru care sunt disponibile date au înregistrat creşteri susţinute, unele chiar de două cifre, în frunte cu Spania (19,8%), Franţa (18,7%) şi Italia (17,3%).

Totuși, rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna iulie până la 2,2%, depășind ținta de inflație de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, conform Eurostat.Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Articol integral pe AGERPRES.

Exit mobile version