Cum se schimbă sistemul de pensii din România. Toate pensiile vor fi recalculate

bani-pensii

foto bugetul.ro

Banca Mondială a finalizat planul pentru reformarea pensiilor speciale din România și a venit cu o serie de propuneri. Printre acestea: pensiile speciale actuale să fie calculate pe principiul contributivității. Totodată instituția cere României să nu mai introducă noi categorii de pensii speciale.

Sunt în pericol milioanele de euro, dacă nu se fac aceste modificări. Aşa că primii vizaţi sunt specialii din România. Vor fi recalculate toate pensiile şi cel mai probabil cele speciale vor fi impozitate aşa încât să nu mai existe inechităţi.

Modificările propuse de Banca Mondială

Printre modificările propuse de Banca Mondială se numără următoarele:

PSD ar vrea să taie și pensiile militare, la pachet cu celelalte pensii speciale

Într-o declarație de presă susținută luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că pensiile militare sunt incluse în jalonul din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor la principiul contributivității.

PSD ar vrea să taie și pensiile militare, la pachet cu celelalte pensii speciale, folosindu-se de raportul Băncii Mondiale.

„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (…) Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale”

„Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon. Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului”,

a declarat luni Marius Budăi.
Exit mobile version