Cu cât au crecut ratele. Vești proaste pentru românii care au schimbat indicele ROBOR cu IRCC

robor-IRCC

foto cursdeguvernare.ro

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă acum această mișcare. În timp de ROBOR-ul a scăzut ajungând la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni, IRCC-ul a crescut fulminant la începutul anului și a mărit ratele cu câteva sute de lei. În plus, o nouă majorare va avea loc la 1 aprilie.

Aproximativ 18.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari au sărit din lac în put am putea spune. În vreme ce ROBOR la trei luni a intrat pe un trend descendent, ajungând la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, IRCC folosit pentru creditele noi a urcat spectaculos din prima zi a anului, majorând astfel ratele românilor cu sute de lei.

Cu cât au crecut ratele

Spre exemplu, o rată la un credit de 250.000 de lei luat cu IRCC s-a majorat cu aproape 300 de lei. Estimările nu sunt mai bune nici pentru perioadă următoare. Din aprilie, IRCC va urca aproape de nivelul de 6%.

Asta înseamnă că din trimestrul următor, românii vor plăti în plus o diferență de 50 de lei față de cât plătesc acum. Se întâmplă acest lucru deoarece IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci făcute în urmă cu jumătate de an.

In schimb, ROBOR a scăzut la 7,31%, de la 8,21%, valoarea maximă înregistrată la final de octombrie. Spre exemplu, la un credit de 250.000 de lei, rata a scăzut în două luni și jumătate cu 163 de lei. Din păcate, un client care a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC nu poate reveni asupra deciziei.

Reprezentanții Băncii Centrale spun că o scădere semnificativă a indicatorului folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019 am putea vedea spre finalul anului, când și inflația ar urma să fie de o cifră.

Exit mobile version