Cu cât ar trebui să crească pensiile din 2023. PSD și PNL se ceartă pe procente

bani-pensii

foto bugetul.ro

Din 2022, Legea pensiilor prevede o formulă fixă de majorare a pensiilor în funcție de anumiți indicatori economici. Procentul cu care vor fi majorate pensiile din 2023 a generat dispute în sânul coaliției de guvernământ, social-democrații luând în calcul o creștere de circa 10% pe când liberalii cer ca majorarea să fie de 16%.

Procentele par să nu ia în calcul prevederile Legii pensiilor și nici indicatorii economici de care ar trebui să se țină seama la stabilirea veniturilor pensionarilor anul viitor.

În urmă cu doi ani, PSD promova în Parlament o lege prin care pensiile urmau să crească cu numai puțin de 40%, spre groaza guvernului Orban, care nu avea bani să acopere o asemenea creștere, Între timp, social-democrații au ajuns la putere, poziție din care au aflat că promisiunile costă, astfel că pentru 2023 au avansat o creștere de numai 10%.

Liberalii suprasolicitează prin vocea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan care i-a cerut ministrului de Finanțe Adrian Câciu ori să găsească banii pentru o creștere de 16%, ori să plece întrucât o majorare de 10% după un an cu inflație mare ar fi inacceptabilă.

Ar fi fost împotriva legii care prevedea creșterea generală a pensiilor cu 40% și a restului rămas în urma creșterilor succesive de 14%, respectiv 10%, realizate de către două guverne conduse de premieri PNL, în ultimii doi ani”,

a declarat Rareș Bogdan.

Ce prevede Legea pensiilor

Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii prevedea ca din acest an indexarea pensiilor să se facă după o formulă fixă.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”,

se spune la alineatul 4 al articolului 86.

După această formulă, pensiile ar putea crește cu aproximativ 15% cât este rata inflației în momentul de față. Creșterea reală a salariului mediu nu ar putea aduce un plus la acest procent din simplul motiv că inflația a dus la scăderea puterii de cumpărare. Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în luna iunie a acestui an câștigul mediu real a reprezentat doar 97,6% din cel de anul trecut.

Creșterea pensiilor pe 2023 ar trebui să se facă în funcție de valoarea indicatorilor pentru anul 2021, adică o rată a inflației de 8%, tot fără un adaos de la creșterea câștigului real care și acesta a fost în scădere în 2021, din cauza efectelor economice ale pandemiei.

Exit mobile version