Cu cât ar putea crește pensiile din 2023. Câți bani vor primi românii în plus

bani-pensii

foto bugetul.ro

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale dezvoltă mai multe strategii de creștere a pensiilor în anul 2023. Se iau în calcul două scenarii posibile: o variantă ar fi majorarea cu 12,3%.

Ministerul Muncii face, în această perioadă, calcule pentru o posibilă majorare a pensiilor în acest an. Scenariul cel mai optimist arată că pensiile ar putea fi majorate cu 12,3%. Dar acesta nu va fi luat în calcul pentru că vine la pachet cu un efort bugetar maxim.

Mai există un al doilea scenariu posibil care prevede creșterea pensiilor cu 6-7%. Pe masa Ministerului Muncii urmează să fie făcute simulări și cu procente mai mici de atât.

Scenariul 1 pentru creșterea pensiilor cu 12,3% 

Acum – 1.200 de lei 

După majorare – 1.344 lei 

Scenariul 2 pentru creșterea pensiilor cu 6-7% 

Acum – 1.200 lei  

După majorare – 1.284 lei 

Cheltuielile cu pensiile în 2022 

Total cheltuieli pensii – 111,3 miliarde lei 

PIB 2022: 1.317 miliarde lei 

Buget asigurări sociale: 96,5 miliarde lei 

Bugetul de stat: 14,8 miliarde lei 

Se anunță schimbări legate de pensii

Până la finalul anului 2022 se dorește ca inechitățile să fie eliminate, iar recalculările pentru pensii să fie finalizate. În acest sens, sistemul public de pensii trece prin reformă.

Până la finalul lunii decembrie, se dorește să intre în vigoare noua lege a pensiilor. Marius Budăi, Ministrul Muncii, a făcut o serie de declarații referitoare la această lege. Principiile Legii 127 vor fi păstrate.

”Nu ne gândim în esență, la schimbarea formulei de calcul, dar dacă găsim elemente de îmbunătățire și de a lua în calcul cât se poate din abilitatea sistemului de pensii, dar în primul și în primul rând prioritatea principală este rezolvarea inechităților din sistem”,

a spus Marius Budăi.
Exit mobile version