Creșterea prețurilor se va accelera. BNR estimează că în aprilie-iunie va fi cea mai mare inflație

inflatie-banca-nationala

foto stiripescurt.ro

Creșterea prețurilor se va accelera. Banca Națională a României se așteaptă ca inflația să treacă de 11% în perioada aprilie-iunie, adică după expirarea măsurilor de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Scumpirile vor continua și în primele luni de vară, perioadă în care inflația va rămâne peste 10%, estimează BNR.  

BNR a crescut prognoza de inflație: pentru trimestrul 1 la 7,9-8%, pentru trimestrul 2 la 11,2%, pentru trimestrul 3 la 10,.2%, iar pentru trimestrul 4 la 9,6%. Potrivit acestor estimări, cea mai mare inflație va fi înregistrată în perioada aprilie-iunie: 11,2%.

Ritmul accelerat de creștere a prețurilor se va menține și vara, astfel că în perioada iulie – septembrie se estimează că inflația va depăși 10%. Abia spre final de an estimarea vizează o scădere a nivelului inflației spre 9,6%, dar sub cea înregistrată în decembrie anul trecut, de 8,2%. 

Oamenii își vor permite mai puține alimente, haine sau bunuri necesare traiului

Inflația în creștere înseamnă că cu aceeași sumă de bani se vor putea cumpăra mai puține produse, adică din salariu, oamenii își vor permite mai puține alimente, haine sau bunuri necesare traiului.

Adrian Chesnoiu, pune la îndoială prognozele potrivit cărora că am putea asista la o explozie a prețurilor la alimente în luna aprilie, odată cu o creștere și mai mare a inflației în România.

„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (…) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (…) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”,

a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, joi, la Digi24.
Exit mobile version