Concedii medicale de la 1 august: amenzi crescute pentru angajați, angajatori și medici

Românii care lucrează la mai mulți angajatori cu contracte de muncă și care vor să-și ia concediu medical trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Guvernului României a aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate (concedii medicale), relatează Wall-Street.ro.

Angajații care au mai multe locuri de muncă și care vor să-și ia concediu medical (pentru boli obișnuite) trebuie să ducă cererea de concediu la toți angajatorii, nu doar la unul singur.

Prin modificările și completările aduse la OUG 158/2005 se introduc „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă”.

Concedii medicale: noi reglementări

Motivul pentru care Guvernul a anunțat modificări la această OUG reprezintă dorința de a veni în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, prin introducerea unor prevederi care să evalueze starea de sănătate și să fie monitorizată evoluția bolii, în vederea recuperării capacității de muncă, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, un alt motiv al emiterii actului normativ face referire și la „măsuri care să conducă la diminuarea presiunilor financiare exercitate asupra bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), determinate de creşterea cheltuielilor cu indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, potrivit documentului.

„Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS.”

– Adrian Gheorghe, președintele CNAS –

Concedii medicale: noi amenzi

Pentru angajatori, amenzile vor crește odată cu adoptarea acestui OUG și nu vor mai fi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, ci vor crește de la 3.500 lei la 6.000 lei.

Pentru medici, sancțiunile nu mai sunt cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, ci se majorează, fiind cuprinse între 6.000 la 11.000 lei, în eventualitatea eliberării certificatelor de concediu medical, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. În același timp, pentru nerespectarea prevederilor legale, angajații vor putea fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei.

Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat azi, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național.

Exit mobile version