Anunțul momentului despre pensii. Adrian Câciu a vorbit despre modul în care ar trebui gestionată situația pensiilor

pensii

foto romaniatv.net

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a vorbit despre prevederile PNRR-ului, dar și despre modul în care ar trebui gestionată situația pensiilor. În PNRR vor fi de optimizat mai multe lucruri mult mai devreme decât scrie în mecanism.

Ministrul Finanțelor i-a dat dreptate ministrul Muncii în legătură cu procentul din PIB și situația pensiilor din România. Totodată, el a vorbit și despre prevederile PNRR-ului.

„Discuțiile despre pensii să știți că vor fi începute din altă perspectivă. Ministrul Budăi are dreptate, într-o anumită chestiune. În acel procent din PIB este prins și Pilonul II. Cei care cred că sunt economiști, dar nu sunt în realitate economiști, pot să considere acel Pilon II o cheltuială efectivă. Eu nu-l consider o cheltuială, ci un transfer de fonduri. Când s-a negociat cu Comisia cred că asta s-a scăpat din vedere”,

a declarat Adrian Câciu.

Întrebat ce se poate negocia în PNRR pe partea de pensii și dacă se dorește un procent mai mare sau să nu se mai ia în considerare plățile la Pilonul 2, Adrian Câciu a declarat că problema este mult mai mare de atât.

Ce probleme are sistemul de pensii

De vină ar fi deficitul la fondul de pensii pe care România îl are și pe care nu a reușit să îl demostreze.

„Este o problemă de mai multe feluri. Și procentul trebuie renegociat. Ar trebui să nu existe procent. De unde a plecat chestiunea asta cu procentul? De la faptul că România are deficit la fondul de pensii și că nu a reușit să demonstreze cum își face o strategie să nu mai aibă acest deficit. Cei care au negociat au prezentat o strategie. Comisia a spus: pentru sustenabilitatea finanțelor publice considerăm că sunteți, de exemplu, la 8% vă ajutăm cu 1,4 puncte procentuale, ca să nu derapezi”,

a declarat ministrul pentru hotnews.ro

Ministrul Finanțelor a mai precizat că, de fapt, este nevoie de sustenabilitate în sistemul de pensii, iar pentru acest lucru este nevoie de contributori. El susține că în România lucrurile se amestecă. Astfel, principiile care stau la baza dreptului de pensie și sursele de finanțare.

Exit mobile version