Anunț important pentru pensionari. Ce document trebuie dus la Casa de Pensii după primirea deciziei de recalculare

pensionari

foto cancan.ro

Modificări importante vor apărea în recalcularea pensiilor. Cine sunt cei vizați și ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor.

Pensionarii vor fi chemați să se prezinte cu un anumit document la sediile Caselor de Pensii, după recalcularea din luna septembrie. Noi directive se vor impune după această reconfigurare, potrivit lui Marius Budăi, fostul ministru al muncii.

Ce documente trebuie să prezinte pensionarii

Conform afirmațiilor fostului ministru al Muncii, cei vizați sunt cei cărora li se solicită documente suplimentare referitoare la sporuri și acord global. Importanța acestor documente este esențială pentru un calcul precis al pensiilor, iar cei implicați sunt îndemnați să acționeze prompt și să le depună la Casa de Pensii.

Marius Budăi a spus că recalculările vor fi efectuate pentru toți pensionarii, fără necesitatea prezenței lor la Casa de Pensii, cu excepția cazurilor menționate anterior, informează antena3 CNN.

„Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate în calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo”

„Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”,

a explicat Marius Budăi.

Ce spune actualul ministru al muncii, Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu a declarat că peste 95% dintre dosarele de pensie au fost deja supuse reevaluării, iar eforturile sunt concentrate acum asupra analizei situațiilor mai complexe, potrivit fanatik.ro.

„Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, iar acum ne concentrăm pe dosarele mai complexe. Obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid posibil, pentru a putea trece la recalcularea pensiilor într-un mod eficient”

a declarat ministrul muncii.

Când vor fi recalculate pensiile românilor

După cum a spus și Simona Bucura Oprescu, până în prezent, peste 95% dintre dosarele de pensie au fost digitalizate, iar cetățenii români vor primi deciziile de recalculare în intervalul mai-august. Noile pensii vor intra în vigoare din luna septembrie.

Estimările arată că aproximativ 3 milioane de români se încadrează în categoria celor care ar primi o a doua majorare, în timp ce aproximativ 1,6 milioane de români vor fi supuși unei indexări de 13,8%.

Astfel, cei care nu sunt eligibili pentru a doua majorare ar putea beneficia de creșteri mai mici în următorii ani, deoarece prin indexarea cu rata inflației din România se va aplica la procentul recalculat.

Cum poți să calculezi câți bani vei primi în plus la pensie

Pensiile românilor vor creşte din nou de la 1 septembrie, dar noua formulă de calcul îi permite fiecăruia să vadă anticipat câţi bani va primi.

Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la începutul acestui an, aduce venituri mai mari pentru seniori, dar vine şi cu o nouă formulă de calcul, simplificată, astfel încât oamenii îşi pot face socotelile acasă şi pot şti de pe acum suma pe care o vor primi în plus la recalcularea oficială din toamnă.

De la 1 septembrie va urma o nouă majorare, iar premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că după această recalculare din toamnă pensia medie va creşte la 2.800 lei.

În ceea ce priveşte noua formulă de calcul a pensiei aceasta este simplă: Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte; în care VPR (valoarea punctului de referinţă este de 81 lei).

Numărul total de puncte se calculează adunând punctele de contributivitate, punctele de stabilitate şi punctele din perioade asimilate şi necontributive. Defalcat, aceste puncte se “traduc” astfel: punctele de necontributivitate sunt anii petrecuţi în stagiul militar obligatoriu, cei din perioada fecultăţii sau din perioada de şomaj, iar fiecare astfel de an primeşte 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate sunt cele din anii în care contribuabilul a activat efectiv în timpul muncii şi fiecărui astfel de an lucrat îi este echivala un punct.

Exit mobile version