Presiuni pe piața uleiului de floarea-soarelui din cauza conflictului ruso-ucrainean. Prețurile la raft s-ar putea dubla

ulei-de-floarea-soarelui

foto obiectivdesuceava.ro

Atât procesatorii români cât și cei europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei. De la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori.

România poate procesa floarea-soarelui dar aceasta ajunge cu predilecție în statele membre. Efectele se vor vedea la raft unde prețurile s-ar putea dubla. România este net exportator de semințe de floarea-soarelui, ulei brut și ulei procesat.

Din cauza războiului și a interdicției pe care marfa rusească o are acum pe piețele europene, 33-34 de milioane de tone de ulei brut necesare Europei și României pentru producția de ulei rafinat sunt blocate.

Ucraina are o producție anuală de 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpără anual 1,5 milioane de tone fără taxe de import. În plus, alte 2 milioane de tone ajung în India, o altă țară grav afectată de situația de la Marea Neagră. Situația a aruncat astfel prețurile în aer atât la floarea-soarelui cât și la uleiul brut.

Tona de ulei brut se oferea la un preț de 2.700 de dolari, față de 1.310-1.320 de dolari tona înainte de conflict, iar pentru semințele de floarea-soarelui oferta era la 1.120-1.140 de dolari , față de 660 de dolari tona înainte de conflict.

Uleiul se va scumpi în continuare

Deşi nu riscăm să rămânem fără ulei la raft, spun specialiştii, nu vom scăpa de noi scumpiri. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 25%, arată statisticile oficiale.

La unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste chiar şi 12 lei. Iar în perioada următoare uleiul se va scumpi din ce în ce mai mult. Se estimează că preţul lui va creşte cu aproximativ 20 de procente. Asta înseamnă că un litru de ulei va ajunge de la 12 lei la 15 lei. 

Exit mobile version