Petre Daea anunță măsuri de sprijin urgent pentru fermieri

petre-daea

foto libertatea.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat măsurile prin care fermierii români vor fi sprijiniți pentru a valorifica culturile care nu au fost afectate de seceta pedologică respectiv măsurile de sprijin financiar pentru anul agricol următor.

După un turneu maraton în care a vizitat zece judeţe, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat măsurile pregătite pentru salvarea fermierilor afectaţi de secetă.

„În momentul în care am primit această grea misiune şi intrând în acest echipaj al deciziei statal tot timpul mi-am pus întrebarea ce fac, cât de repede să acționez întrucât reflexul unui inginer agronom îl determină să înțeleagă că orice întârziere în acest domeniu este periculoasă”

a declarat Petre Daea.

Măsuri de sprijin urgent pentru fermierii români 

Discutând cu fermierii am socotit necesar să intervin printr-un act normativ care să le dea libertatea fermierilor să decidă la faţa locului ca să nu se piardă producția pe unitatea de suprafață şi să curățăm suprafețele pentru anul agricol următor.

A doua măsură a fost să comunicam imediat la Comisia Europeană starea de fapt şi să solicităm de a primi subvențiile în avans într-un procent mai mare de 50%.

Noi am solicitat 70-85% şi suntem siguri că demersul va avea succes pentru că starea de fapt o impune.

Al doilea instrument folosit ca răspuns la solicitarea fermierilor a fost Hotărâre de Guvern pentru asigurarea accizei la motorină, știind că toate lucrările se fac cu acest combustibil.

Ce cuprinde programul financiar „De trei ori subvenția” 

Ultima măsură care intră cu caracter de urgenţă este facilitare a accesului la credite. Am luat legătura cu specialiştii din minister şi am elaborat un produs care va fi operațional săptămâna viitoare.

Pe data de 20 fermierii se pot duce la CEC Bank şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru accesarea programului numit ” De trei ori subvenția”. Subvenția este sigură, se distribuie la timp şi este un sprijin garantat uniform repartizat.

Mai exact, fermierul primește adeverinţă de la APIA conform căreia în sistemul pus la punct poate să vadă ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă.

Cu această adeverinţă va putea fi luat un credit de 3 ori mai mare decât subvenția respectivă.

Fermierul se duce la bancă încheie contractul susţinut de garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural care înseamnă 80%. Dobânda va fi de 2%, fixă, pe toată perioada de trei ani a creditului.

Programul nu prezintă riscuri nici pentru fermier, nici pentru bancă și nu angajează resurse bugetare, a mai spus Petre Daea, ministrul Agriculturii într-o conferință de presă.

Exit mobile version