Criză alimentară, după ce producătorii de îngrăşăminte îşi reduc activitatea

producatorii-de-ingrasaminte

foto afaceri.news

Producătorii europeni de îngrăşăminte, printre care şi Nitrogenmuvek din Ungaria, îşi reduc producţia din cauza scumpirii dramatice a preţurilor gazelor naturale, sporind riscurile legate de creşterea în forţă a inflaţiei alimentare la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Invazia Ucrainei de către Rusia a zguduit pieţele de materii prime şi a împins preţurile gazelor naturale, utilizate în procesul de producţie de îngrăşăminte, la niveluri record.

Producătorii de îngrăşăminte sunt astfel forţaţi să-şi restrângă producţia, împingând în sus costurile inputurilor agricole şi amplificând riscurile unui şoc alimentar la scară mondială.

Producătorii de îngrăşăminte îşi reduc activitatea

Gigantul norvegian Yara, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din lume, a anunţat că-şi restrânge producţia de amoniac şi uree în Italia şi Franţa din cauza creşterii preţurilor gazelor, notează CNN.

Europa poate importa îngrăşăminte din alte regiuni ale lumii, unde preţurile gazelor sunt mai scăzute, însă orice reduceri de producţie vor avea probabil un impact negativ asupra ofertei mondiale, susţin analiştii.

Borealis, un al producător european de îngrăşăminte, îşi reduce şi el capacitatea de producţie de amoniac din cauza scumpirii gazelor.

„Companiile nu-şi pot asuma în continuare riscul producerii de îngrăşăminte cu preţurile actuale la gaze, iar depozitarea produselor pentru vânzare ulterioară este de asemenea prea riscantă“,

a declarat Lukaz Pasterski, purtător de cuvânt al Fertilizers Europe.
Exit mobile version