Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă schimbări pentru elevi şi părinţi

Ligia-Deca-ministrul-educatiei

foto edupedu.ro

Ministrul Educației prezintă în aceste momente noile legi ale educației, care ar urma să schimbe radical viața a milioane de elevi și profesori. Ligia Deca a dat asigurări că salariile profesorilor vor crește, în timp ce admiterea la liceu se va schimba.

Cea mai importantă schimbare discutată până acum a fost modul în care se va face admiterea la liceu.

”Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice permite organizarea, după evaluare națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate”

„Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează. Astfel 2/3 din elevii din cadrul liceelor teoretice/vocaționale vor fi din filiera teoretică/vocațională”

„Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată, organizată după admitere la liceu. Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu CES sau de etnie romă”,

a transmis Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei anunţă schimbări pentru elevi şi părinţi

Vom acorda o bursă lunară, egală cu salariul mediu brut, pentru profesorii care se înscriu la masterat. O dată la 5 ani, cadrele didactice trebuie să obțină 15 credite ECTS.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la baza salariu mediu brut.

Se acordă primă de două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează. Generalizarea învățământului tehnologic dual pana în 2027.

Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe luna, iar bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei lunar.

Elevii cu performanțe înalte pot promova doi ani într-unul.

Evaluarea națională rămâne în forma de până acum. Probele la matematică și limba română.

Exit mobile version