Ligia Deca a anunțat ce se întâmplă cu anul școlar și cu examenele naționale 

Ligia Deca

foto capital.ro

Ligia Deca a anunțat ce se întâmplă cu anul școlar și cu examenele naționale dacă greva nu se oprește. Este a doua săptămână de grevă a profesorilor. Elevii și părinții nu știu ce se va întâmpla cu anul școlar iar presiunea crește pentru cei care sunt în ani terminali, care riscă să nu poată susține examenele naționale din cauza protestelor.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce se va întâmpla cu examenele naționale și cu anul școlar în cazul în care negocierile între sindicate și Guvern nu ajung la un punct comun.  

Ligia Deca – Ce se întâmplă cu înscrierile la Bacalaureat 

”Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai – 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unități de învățământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unități de învățământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede și vom rămâne în perioada anunțată care se încheie pe 7 iunie”,

e explicat Ligia Deca. 

Ce se întâmplă cu mediile 

”Mediile trebuie încheiate, conform calendarului școlar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situația o va impune, putem modifica structura anului școlar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în așa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât și pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”

„Ministerul Educației va lua toate măsurile astfel încât situația școlară a tuturor elevilor să fie încheiată și să se asigure participarea la examenele naționale. Nu vom lăsa niciun elev fără situație neîncheiată și fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, 

a mai spus Ligia Deca.

Care ar fi cel mai sumbru scenariu?

”Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește. Vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale. Toate se vor desfășura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului școlar”

a mai spus Ministrul Educației pentru observatornews.ro

Anunțul de ultimă oră al sindicatelor din Educație

Liderii de sindicat din Educație au anunțat, luni dimineață, că este foarte posibil ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să fie amânate din cauza grevei.

Sindicaliștii au transmis că nu renunță la revendicările salariale și nu înțeleg atitudinea guvernanților, care continuă să  pregătească actul normativ pentru acordarea de bonusuri, deși li s-a transmis că este o ofertă de neacceptat.

„Cred că domnii de la Guvern nu și-au dat seama cam care este amploarea nemulțumirilor la nivel național în sistemul de învățământ preuniversitar. Cred că nu și-au imaginat că se poate ajunge aici”

„Nu înțeleg că această categorie socio-profesională are orgoliul ei, demnitatea ei, și nu poate accepta firimituri sub formă de vouchere sau carduri, atât timp cât a observat că statul român nu a avut nicio reținere să crească salariile în alte domenii”, 

a declarat, luni, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor.

În acest context, preşedintele FSLI a precizat că se ia în cacul o amânare a examenelor din această vară: Evaluarea Națională și Bacalaureatul, informează realitatea.net.

Ţara fierbe sub presiunea profesorilor

Profesorii au intrat, luni, în a doua săptămână de grevă generală. Mii de cadre didactice protestează în întreaga ţară. Sindicatele din Educație sunt așteptate la Ministerul Muncii pentru discuții.

Dascălii nu renunţă la cererea lor de mărire a salariului, şansa la demnitate şi un trai decent.

În ceea ce îi privește pe profesori, aceștia cer 25% majorarea salariului, asta pentru a intra la clase.

Sindicatele din Educație vor ca salariul pentru profesorul debutant să ajungă la salariul mediu pe economie, asta înseamnă un salariu net de 4.000 de lei.

Sindicaliștii vor purta aceste negocieri cu ministrul Muncii

Sunt proteste în foarte mult orașe ale țării: Galați, Vaslui, Târgu Jiu, Alba și Suceava.

Peste 700 de profesori protestează și la Târgu Jiu, în Piața Prefecturii.

Suceava a fost blocată după ce profesorii au plecat în marș către sediul Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal.

Profesorii au transmis un mesaj elevilor care doresc să se înscrie la examenul de Bacalaureat, să înțeleagă această situație și că nimeni nu se va ocupa în acest moment de ei, pentru că, este vorba și de viitorul lor.

Exit mobile version