Licean din Gorj, printre cei mai buni din lume la Lingvistică

Mihai Bratu - foto Alin Ion / adevarul.ro

Mihai Bratu - foto Alin Ion / adevarul.ro

Mihai Bratu, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, clasându-se pe locul 11 la nivel mondial, relatează adevărul.ro.

Liceanul din Târgu Jiu a fost cel mai tânăr component din echipa României. Olimpiada trebuia să se desfăşoare în Letonia, dar, din cauza pandemiei de COVID-19, a avut loc online, iar fiecare echipă a susţinut probele într-un centru din fiecare ţară. În România, centrul unde au fost susţinute probele a fost la Institutul de Lingvistică.

Ce este lingvistica

Lingvistica este gramatica comparativă a limbilor. Elevii (care nu studiază această disciplină la şcoală) primesc traduceri ale unor secvenţe, grupuri de cuvinte, iar pe baza unor asocieri, deduc o regulă generală de formare a timpurilor verbale, a categoriilor de gen, persoană etc.

Mihai s-a clasat pe locul 11 dintre cei 216 participanţi. Problemele au fost mult mai dificile faţă de anii anteriori, astfel că punctajele obţinute au fost mai mici.

Am obţinuit 57,9 puncte din 100, cel mai bun punctaj din echipa României. Problemele au fost mult mai dificile faţă de anii anteriori. În anii trecuţi, punctajele erau apropiate de 100, iar în acest an cel mai mare punctaj nu a trecut de 80. Au fost doi participanţi care au ajuns la acest punctaj, iar locul III a obţinut 65 de puncte. La nivel internaţional, m-am clasat pe locul 11 din 216 de participanţi din 34 de ţări din toată lumea“

a declarat Mihai pentru Adevărul.ro.

Articol integral pe adevarul.ro.

Exit mobile version