Legea Educației, amânată din nou de Guvern. Modificările propuse pentru elevi

clasa-pregatitoare

foto scoalagorjeana.com

Legile Educaţiei ar fi trebuit să fie prezentate, astăzi, în Guvern, după cum promisese fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Noul ministru, Ligia Deca, nu a făcut încă vreun anunţ în privința adoptării.

Proiectul are deja 10 mii de amendamente depuse de societatea civilă şi iscă în continuare controverse. Cea mai controversată măsură este examenul de admitere în colegii.

Mulţi contestă ideea si spun că asta ar încuraja meditaţiile cu profesori din interiorul acelor unităţi de învăţământ.

Conform proiectului, Bacalaureatul va fi complet diferit începând cu 2027. Va fi compus din două probe scrise obligatorii, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. O probă va fi la limba și literatura română, si cu subiecte de gramatică. Iar cunoştinţele de matematică, ştiinţe reale, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane vor fi testate printr-o probă unică.

Elevii din clasa pregătitoare nu vor mai primi calificative

Elevii din clasa pregătitoare nu vor mai primi calificative, conform proiectului. Iar notele de la Sport sau Muzică vor dispărea complet, indiferent de anul de studiu. La aceste materii, elevii vor vedea doar dacă au fost admişi sau respinşi.

Va apărea şi portofoliul elevului, care va include rezultatele din catalogul electronic din toţi anii de şcoală, dar şi rezultatele evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Dirigintele şi consilierul şcolar vor face o recomandare de orientare şcolară obligatorie pentru fiecare elev, la finalul clasei a 8-a, pe baza Portofoliului. Nici această măsură n-a fost primită prea bine în spaţiul public.

Premierul României a precizat că pachetul de legi pe educație va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului până la finalul lunii octombrie, fiind așteptate ultimele retușuri.

Exit mobile version