Ce trebuie să știi despre începutul anului școlar

elevi_scoala

foto: economica.net

Autoritățile au anunțat condițiile în care se vor întoarce elevii fizic în bănci.

După doi ani atipici, în care învățământul s-a mutat în online din cauza pandemiei de coronavirus, lucrurile par să revină la normal, dar există un set de reguli stricte care trebuie să fie respectate.

Incidență de 6 la mia de locuitori

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 26 august, că elevii vor învăța în regim online dacă localitatea în care se află depășește incidența de 6 la mia de locuitori.

Purtarea măștii

Masca va rămâne obligatorie în spațiile închise, dar nu și în cele deschise. Elevii nu vor mai putea purta măști din materiale textile, ci doar medicinale.

La orele de sport, în cazul în care se desfășoară în interior, elevii nu vor purta mască dacă incidența din localitate este sub 2 la mia de locuitori.

Infectările apărute în școli

Deciziile privind trecerea în sistem online a copiilor, dacă apar cazuri, se vor lua la nivel de clasă, nu de școală.

Dacă un elev dintr-o clasă se îmbolnăvește, toți colegii lui vor fi testați. Dacă nu își dau toți acordul, trec automat în online, indiferent de rata de incidență.

Dacă toți își dau acordul și toți sunt negativi, continuă prezența fizică. Dacă, în schimb, se depistează și un al doilea caz în aceeași clasă, toată clasa trece în online.

Cabinetele de vaccinare din școli

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți, 24 august, că se vor face cabinete de vaccinare în școli, unde se vor putea imuniza elevii, rudele acestora, dar și profesorii.

În școlile unde infrastructura nu permite organizarea unui astfel de centru și unde nici nu există resursă umană pentru asigurarea actului medical, fie că este vorba de mediul rural sau urban, vaccinarea va fi asigurată de echipele mobile care se vor deplasa periodic.

Formularele de vaccinare

Părinții care au copii cu vârsta de peste 12 ani vor primi, la începutul anului școlar, formulare de vaccinare, prin care își vor exprima opțiunea, dacă doresc sau nu să își vaccineze copilul.

Testarea profesorilor

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat în 20 august că, în localitățile unde incidența trece de 6 la mia de locuitori, profesorii nevaccinați vor trebui să se testeze regulat, la un interval de 72 de ore.

Dacă refuză testarea, asigurată de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), nu vor mai putea preda fizic la școală și vor trebui ”să se odihnească puțin”.

Exit mobile version