Avizul epidemiologic: e nevoie sau nu de adeverința medicală la începutul anului școlar?

aviz-epidemiologic

foto totuldespremame.ro

În fiecare an, la începerea școlii, părinții nu știu dacă e nevoie să ceară medicului de familie o adeverință medicală un aviz epidemiologic care să permită copilului să intre în colectivitate.

Părinții nu ar trebui să stea la cozi interminabile la ușile medicilor de familie la începutul anului școlar, ci doar atunci când își înscriu copilul la grădiniță sau la școală, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial.

Părinții trebuie să țină minte, în consecință, că acest aviz epidemiologic de intrare în colectivitate trebuie adus la școală doar în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, nu și după revenirea din vacanțe. Ca și excepție, e nevoie de aviz atunci când un elev se transferă la o altă unitate de învățământ.

Iulian Cristache a încercat să lămurească situația

Iulian Cristache, președinte al Federației Naționale a Părinților EDUPART, a încercat să lămurească situația.

”Având în vedere sesizările primite din partea mai multor părinți, înainte de începutul acestui an școlar, și constatând o lipsă de cunoaștere sau de respectare a dispoziții legale, atât din partea unor profesori/directori, cât și din partea unor părinți, Federația Națională a Părinților – EDUPART reamintește următoarele:

Avizul epidemiologic se solicită doar la intrarea în colectivitate (prima înscriere într-o unitate de învățământ). Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, stabilește în Anexa 16 documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și precizează, în mod expres, faptul că: „La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”.

a transmis Iulian Cristache.

iulian Cristache le-a reamintit părinților că legea interzice în viitor celebrul fond al clasei, sau orice strângere de bani pentru cadouri sau alte utilități.

În ce condiții e nevoie de aviz epidemiologic la școală

Avizul epidemiologic va fi solicitat în următoarele situații:

Exit mobile version