Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o pană uriașă de curent. Avertismentul unui comisar european

pana-uriasa-de-curent-in-europa

foto agora.md

În contextul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea lua în calcul scenariul potrivit căruia mai multe state s-ar putea confrunta cu pene de curent pe timpul iernii.

Anunțul vine de la Janez Lenarcic, comisar  responsabil cu situaţiile de criză din Uniunea Europeană. Acesta a vorbit despre faptul că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o pană uriașă de curent.

Europa ar putea să treacă printr-o experiență de felul acesta şi să se confrunte cu pene de curent pe scară largă în timpul iernii. Mai exact, UE se pregătește pentru două scenarii, dintre care unul include potențialul de pene de curent pe scară largă în statele membre.

Avertismentul unui comisar european

„În primul scenariu, câteva state membre se confruntă cu întreruperi de curent și altul în care întreruperi de curent în multe state membre în același timp”,

„Statele ar putea interveni pentru a oferi ajutor direcționat – inclusiv generatoare de energie de urgență – țărilor afectate. Dar, în cazul unor întreruperi mai răspândite, Comisia Europeană ar fi forțată să retragă din rezerva sa strategică de energie, în timp ce țările individuale și-ar limita livrările de ajutor de urgență”

a declarat Janez Lenarcic, comisarul pentru managementul crizelor.

Deși întreruperile de curent sunt frecvente în multe părți ale lumii, unde infrastructura nu este capabilă să reziste la creșterea cererii, ele sunt în mare parte străine țărilor europene bogate, experții au tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ar putea însemna întreruperea curentului pentru consumatori, inclusiv rețeaua mobilă, potrivit washingtonpost.

Săptămâna trecută, Reuters a raportat că unele companii europene de telecomunicații se tem că întreruperea curentului din această iarnă ar putea cauza întreruperi în rețelele mobile. În septembrie, operatorul de rețea electrică din Franța a declarat că vor exista momente în următoarele șase luni în care probabil va trebui să ceară consumatorilor să folosească mai puțină energie – de obicei cu 1 până la 5%, dar până la 15% în condiții meteorologice extreme – pentru a evita supraîncărcarea sistemului.

Exit mobile version