Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântul Dumitru. Ce să faci pe 26 octombrie ca să-ți meargă bine

sfantul-dumitru-26-octombrie-2022

foto fanatik.ro

De sărbătoarea Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie, mai ales dacă vor să le meargă bine până la finalul anului.

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dumitru, Izvorâtorul de Mir, anual, pe 26 octombrie.

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Sfântul Dumitru

Potrivit folclorului, sărbătoarea de Sfântul Dumitru marchează începutul iernii.

De Sfântul Dimitrie se aprinde o roată din paie. Rolul focului este acela de a le oferi căldură morților, dar și de a feri gospodăria de animale sălbatice.

Ca să îți meargă bine tot anul trebuie să le aprinzi o lumânare celor trecuți la Domnul și să împarți bucate pentru sufletul lor. Așa vor avea lumină și căldură.

Ca să îți meargă bine până la final de an, nu trebuie să speli sau să te cerți cu cei apropiați.

Pentru a afla cum va fi vremea, păstorii își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. 

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

În Bucovina, cine seamănă usturoiul, pe 26 octombrie, va avea parte în anul următor numai de pagubă.

O vreme înnorată de Sfântul Dumitru, cu vânt și ploaie, prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. 

O altă tradiţie spune că, de sărbătoare Sfântului Dumitru din calendar ortodox 26 octombrie 2022, nu este bine ca florile să fie culese, dacă nu sunt încă ofilite.

Se mai spune că, de Sfântul Dimitrie, nu trebuie să folosești pieptenul, pentru că astfel atragi asupra ta primejdii și necazuri.

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Exit mobile version