Tone de uraniu radioactiv au dispărut dintr-un depozit din Libia! Anunțul îngrijorător al AIEA

Uraniu-radioactiv-Libia

foto mediafax.ro

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, miercuri, că aproximativ 2,5 tone de uraniu natural au dispărut dintr-un sit din Libia, potrivit unui comunicat remis AFP.

În timpul unei vizite de marţi, inspectorii ONU „au descoperit că 10 containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu („tort galben”) nu erau prezente acolo unde au fost declarate de autorităţi”, a scris directorul general Rafael Grossi într-un raport către statele membre.

AIEA precizează că va efectua verificări „suplimentare” pentru „clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a locaţiei sale actuale”.

În 2003, Libia, sub conducerea liderului de atunci Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de înarmare nucleară, în cadrul căruia obținuse centrifuge care pot îmbogăți uraniu, precum și informații de proiectare pentru o bombă nucleară, dar a făcut puține progrese în vederea realizării unei bombe.

Guvernul interimar al Libiei, instaurat la începutul anului 2021 printr-un plan de pace susținut de ONU, trebuia să dureze doar până la alegerile programate pentru luna decembrie a aceluiași an, care încă nu au avut loc, iar legitimitatea sa este acum, de asemenea, contestată.

Exit mobile version