VIDEO / Moment istoric. Racheta Artemis 1 a decolat către Lună, după mai multe amânări

Artemis

foto ro.wikipedia.org

Megaracheta SLS a decolat cu succes, în această dimineață, îndreptându-se în prezent spre Lună. Misiunea Artemis, a NASA, își propune să reia misiunile selenare. Decolarea, care fusese programată inițial în luna august, a fost amânată de mai multe ori din cauza dificultăților tehnice sau a vremii nefavorabile.

Lansarea rachetei de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe lună. Agenția a dezvoltat acest model de rachetă pe durata a mai mult de zece ani. Este cea mai puternică rachetă realizată până acum de agenția spațială americană.

Primele zboruri nu vor avea echipaj uman, rolul lor fiind de a testa noile echipamentele. La bord vor fi inclusiv manechine cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia efectele radiațiilor cosmice asupra unui viitor echipaj uman.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Exit mobile version