Vești proaste pentru Suedia și Finlanda. Turcia amână pe termen nedefinit negocierile pentru extinderea NATO

Recep-Erdogan

foto reuters.com

Turcia a decis să amâne pe termen nedefinit reluarea negocierilor pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Decizia a fost dezvăluită de presă, care a citat surse diplomatice. Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Candidatura Suediei este însă blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm. Preşedintele turc Recep Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO, după ce în capitala suedeză a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.

Arderea unui Coran de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestații autorizate de politie sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei și în lumea musulmană.

Finlanda a spus că și-ar putea schimba poziția față de candidatura comună cu Suedia

La o zi după ce acest avertisment a fost lansat, Finlanda a arătat că și-ar putea schimba poziția față de candidatura comună cu Suedia la NATO dacă cererea Stockholmului va fi amânată în continuare. Această declarație a fost făcută de ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

Aderarea comună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situația, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat șeful diplomației Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este „prea devreme pentru a lua o poziție”.

Pekka Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuțiile dintre Finlanda, Suedia și Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianței militare NATO.

Trebuie spus că, spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecții majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.

Exit mobile version