Uraganul Ida văzut de la bordul Stației Spațiale Internaționale

hurricane-ida

foto: European Space Agency

Uraganul Ida este văzut în această imagine făcută la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit NASA.

Uraganul periculos a atins coastele Louisianei duminică, 29 august 2021, cu vânturi susținute maxime de 150 mile pe oră sau 241 kilometri pe oră.

Imaginea a fost împărtășită pe contul de Twitter al astronautului Agenției Spațiale Europene și al Expediției 65, membru al echipajului Thomas Pesquet , în timp ce furtuna a izbucnit în Golful Mexic înainte de aterizarea sa.

Din spațiu, sateliții care observă Pământul au o vedere unică asupra furtunilor.

„Aceste observații oferă date care ne ajută să lucrăm cu agențiile partenere, inclusiv Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică și Agenția Federală de Management al Urgențelor, pentru a înțelege mai bine uraganele și pentru a sprijini pregătirea și răspunsul la dezastre”,

potrivit NASA.

Ida ar putea fi un uragan și mai puternic decât Katrina

Ida lovește Louisiana exact în ziua în care se împlinesc 16 ani de la devastatorul uragan Katrina, care a avut un impact istoric în aceeași regiune.

Dacă viteza vântului va spori cu 11 km/h, atunci Ida ajunge uragan de categoria 5, cea mai mare posibilă, și va fi a cincea furtună tropicală cu această forță care a atins vreodată teritoriul continental al SUA.

Zeci de mii de persoane fug din statul american Louisiana provocând uriașe blocaje în trafic, în timp ce uraganul Ida se apropie amenințător

„Toată lumea se teme, pentru că azi este o comemorare a uraganului Katrina şi oamenii nu l-au luat atunci în serios”,

spune un localnic din Louisiana.

Ida ar putea fi însă un uragan și mai puternic decât Katrina, avertizează specialiștii. A devenit acum un uragan de categoria 4, din cele 5 posibile pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că rafalele de vânt pot atinge viteza de 240 km/h.

Exit mobile version