Țara cu arme nucleare care amenință să înceapă următorul război 

arme-nucleare

foto antena3.ro

China va începe un război dacă Taiwanul își declară independența. Această amenințare consemnată de presa internațională vine de la ministrul Apărării de la Beijing.

Beijingul „nu va ezita să pornească un război, indiferent de costuri”, dacă Taiwanul își va declara independența, i-ar fi spus ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, omologului său american, Lloyd Austin.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în marja summitului de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore. Într-o declarație emisă de Departamentul american al Apărării după prima rundă de discuții, Lloyd Austin a cerut Chinei „să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare”.

Secretarul american al Apărării „a reafirmat importanța păcii și a stabilității în Taiwan, opoziția față de schimbările unilaterale ale status quo-ului și a cerut Chinei să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare față de Taiwan”.

China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.

La 30 mai, China a efectuat astfel a doua cea mai mare incursiune a anului, cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz, după acronimul său în engleză) a insulei, dintre care 20 de vânătoare. La 23 ianuarie, 39 de avioane au pătruns în Adiz, reaminteşte France Presse. 

Este important de subliniat că amenințarea Chinei vine după ce joi, SUA au aprobat vânzarea de echipamente navale în valoare de 120 de milioane de dolari către Taiwan. Oficialii de la Taipei au salutat acordul.

Taiwanul consideră că noile echipamente livrate de SUA vor contribui la întărirea ”pregătirii de luptă”. Forțele taiwaneze sunt preocupate de ”activităţile frecvente” ale Chinei lângă granițele sale.

Exit mobile version