Talibanii le cer femeilor care muncesc să rămână acasă

femeia-din-Afganistan

foto: Reuters

La o săptămână după ce talibanii afirmau că vor respecta drepturile femeilor „în cadrul legii Sharia”, un purtător de cuvânt al grupării care a preluat controlul asupra Afganistanului a anunțat, că femeile care muncesc trebuie să rămână acasă, până când vor exista sisteme adecvate pentru a le asigura securitatea, relatează BBC.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că orice restricție aplicată femeilor care muncesc va fi de scurtă durată.

Forțele noastre de securitate nu sunt instruite cum să se comporte în fața femeilor – cum să vorbească cu femeile. Până să avem securitate deplină, cerem femeilor să rămână acasă

a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Talibanii nu-și respectă promisiunea de a le permite femeilor să lucreze în zonele care au intrat sub controlul lor, scrie Reuters, în urma interviurilor cu mai multe femei angajate la bănci, care au fost obligate să-și părăsească slujbele. Ele sunt înlocuite cu rude de-ale lor, bărbați.

Statele Unite și aliații lor se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.

Ce măsuri au luat de fapt lideri talibani?

Talibanii restricționează libertățile de mișcare și le forțează pe femei să se supună regulilor aspre ale viitorului „Emirat Islamic al Afganistanului”.

Le interzice să iasă pe stradă dacă nu sunt însoțite de un bărbat și dacă nu poartă burka (haină ce acoperă trupurile femeilor în locurile publice).

în unele zone precum Mazar-e-Sharif, toate femeile poartă burka, acoperindu-și atât părul, cât și fața. Talibanii susțin că nimeni nu este „forțat” și că pur și simplu „așa ar trebui” să se îmbrace femeile.

Șoferilor de taxi li s-au dat instrucțiuni să nu conducă nicio femeie în oraș dacă nu este complet acoperită.

Femeilor le este interzis să se machieze. Nu au voie să-și vopsească unghiile, în caz contrar degetele le vor fi tăiate.

Femeilor le este interzis să poarte tocuri înalte.

Femeilor le este interzisă prezența la radio, televiziune sau participarea la întruniri publice de orice fel.

Exit mobile version