Summit cu risc maxim pentru viitorul Ucrainei. Sprijinul european pentru Kiev, la mâna lui Viktor Orban

Viktor-Orban

foto playtech.ro

Soarta europeană a Ucrainei se joacă la summit-ul de la Bruxelles. Veto-ul lui Viktor Orban împotriva Kievului va fi cadoul de Crăciun pentru Vladimir Putin, scrie fanatik.ro.

Liderii europeni se reunesc, joi și vineri, pentru un „summit foarte dificil”, cu obiectivul de a-l face să se răzgândească pe unul dintre ei: premierul ungar Viktor Orban. Acesta refuză să permită Bruxelles-ului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și să îi acorde un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro.

Viktor Orban: „Nu avem nici un motiv să discutăm”

Uniunea Europeană „nu este în poziția” să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina, a declarat, joi, premierul ungar Viktor Orban, la sosirea sa la summit-ul Consiliului European. 

„Nu există nici un motiv să discutăm ceva, deoarece condițiile (necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare) nu au fost îndeplinite”,

a declarat liderul naționalist.

Viktor Orban se opune și unui sprijin bugetar pentru Ucraina

Orban se opune și unui sprijin bugetar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ambele decizii necesită acordul unanim al statelor membre.

„Extinderea (UE) este un proces detaliat din punct de vedere juridic, bazat pe merit. Am stabilit șapte condiții și, conform propriei evaluări a Comisiei, trei din cele șapte nu au fost îndeplinite”,

„Așa că nu suntem în poziția de a începe negocierile. Trebuie să revenim la acest subiect mai târziu, când (condițiile) vor fi îndeplinite”, a mai spus el. „Unii spun că acest lucru va fi (posibil) în martie”,

a continuat Viktor Orban.

Orban a respins, de asemenea, un ajutor financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – sub formă de granturi și împrumuturi – pentru perioada 2024-2027. 

„Dacă doriți bani pe termen lung, o sumă mare de bani, trebuie să fie în afara bugetului comun”

a continuat liderul de la Budapesta.

Un triplu „nu” din partea Ungariei

Joi, liderii europeni vor încerca să îl convingă pe inflexibilul premier al Ungariei să accepte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și să renunțe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru această țară devastată de război.

Un „summit foarte dificil”, o „reuniune complexă”, cu negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomații și liderii europeni aflați deja miercuri la Bruxelles, pregătiți pentru ore lungi de discuții: așa este descrisă întâlnirea de joi și de vineri, scrie France 24.

Poziția lui Viktor Orban se rezumă la un triplu „nu”. Nu în ce privesc armele pentru Ucraina, nu aderării Kievului la Uniunea Europeană și nu în privința banilor pentru Ucraina. V

iktor Orban este, de altfel, și singurul lider UE care păstrează legătura cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit din nou la Beijing în octombrie, și continuă să importe gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor europene.

De partea sa, Ucraina consideră că a îndeplinit toate condițiile cerute de Bruxelles înaintea deschiderii negocierilor de aderare la blocul comunitar și așteaptă acum cu nerăbdare ca europenii să vorbească pe o singură voce, atât de necesară Kievului.

Exit mobile version