SUA au prelungit mobilizarea celor 4.000 de militari în România. „Te antrenezi chiar pe teritoriul pe care s-ar putea să îl aperi”

armata-americana

foto stirileprotv.ro

Desfășurarea de trupe din România, care a sporit substanțial imediat după invazia Rusiei din Ucraina, s-a dorit a fi un avertisment pentru Moscova, parte a promisiunii președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, scrie New York Times.

Pentagonul a decis să prelungească prezența celor 4.000 de soldați americani din România pentru cel puțin încă nouă luni, au declarat sâmbătă oficialii de la Washington, citați de New York Times.

Militarii americani sunt staționați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care a devenit un important centru de instrucție pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Rolul lor este de a forma o primă linie de apărare, în cazul în care Rusia ar dori să invadeze statele NATO.

Militarii sosiți vara trecută vor pleca în următoarele două luni, dar oficialii au explicat că ei vor fi înlocuiți de o altă brigadă din Divizia 101. Important, oficialii au mai spus că noua misiune va fi condusă, de asemenea, de ofițeri de stat major, inclusiv de un general cu două stele.

Ce înseamnă prezența unui general

Trimiterea unui general atât de aproape de frontul din Ucraina ar permite luarea unor decizii rapide cu privire poziționarea trupelor și armelor, în cazul în care Rusia ar decide să extindă războiul pe teritoriul NATO, au explicat analiștii militari.

Decizia „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o descurajare fermă și pentru a asigura o poziție defensivă alături de aliații de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat de sâmbătă.

„Te antrenezi chiar pe teritoriul pe care s-ar putea să îl aperi”

Misiunea militarilor americani este una importantă. Este pentru prima dată când Divizia 101 Aeropurtată a fost desfășurată în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. De fapt, acești soldați americani sunt mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei SUA, scrie New York Times.

Desfășurarea de trupe din România s-a dorit a fi un avertisment pentru Moscova, parte a promisiunii președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, fără a-l tenta pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze situația, scrie cotidianul american.

Misiunea trupelor din România este oarecum diferită de cele din alte țări europene, unde unele trupe americane instruiesc forțele ucrainene și le învață să folosească armamentul avansat livrat de Washington.

Exit mobile version